×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Månadens nyord: E-sport

1
Språkrådet visar glädje och acceptans för ordet e-sport, och har det som månadens nyord för juli månad.
E-sporten har sedan många år tillbaka framgångsrikt gjort allt för att hamra sig in i "den vanliga världen" och göra sig likvärdig vanlig sport. Detta har Språkrådet, "Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik", anammat.

Månadens nyord, det vill säga ord nyligen accepterat av Språkrådet, är nämligen E-sport. Även om majoriteten av läsarna här på Fragbite förmodligen vet exakt vad e-sport är för något kan ni friska upp minnet med Språkrådets förklaring nedan.
E-sport

Ska du ägna dig åt något sportigt i sommar? Fotboll, tennis eller brännboll? Eller tillhör du kanske dem som hellre sportar framför datorskärmen? Uttrycket e-sport, elektronisk sport, är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs med datorer eller spelkonsoler. Enligt Svenska e-sportföreningen myntades benämningen i Sydkorea i slutet av 1990-talet. Numera är namnet ganska etablerat, även om det inte ännu har särskilt stor spridning i allmänspråket, utanför kretsen av entusiaster. Det vill dock Svenska e-sportföreningen ändra på, och troligen är de på god väg: flera av de största tv-kanalerna sänder från stora evenemang, som e-sport-SM, och TV4 har ett eget veckoligt program för e-sport.

Det verkar råda en del osäkerhet kring hur e-sport, och sammansättningar med ordet, ska skrivas. Men egentligen är det inga konstigheter. Skriv på samma sätt som sammansättningar med andra liknande ord, exempelvis e-post: e-sportare, e-sportförening, e-sport-SM.
För intresserade var den föregående månadens nyord "matporr" och månadens ord är "dass".

19 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 19 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..