×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0 Black

1
Att ha en ball inledning här, som in i minsta detalj beskriver hur otroligt häftigt det är att som skribent ha version två av den flera gånger om kultförklarade och halleluja-momenterade Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0 – som ännu inte släppts på marknaden – före alla er, hade varit ganska roligt. Man skulle kunna be er kryssa för releasedatumet i kalendern och följa upp med att skryta om att jag har haft min i flera veckor. Jag borde åtminstone ha haft den i flera veckor, om det nu inte vore för postens otroligt oklanderliga kompetens (sarkasmen noterad). Två veckor efter musens leverans, till en person i en annan del av staden, fick vi nys om att den kommit fel. Efter nästan en månads sökande med ljus och Fragbite-Filip lyckades vi dock få fatt på vår efterfrågade mus. Dock i – hör och häpna – bruten förpackning. Ett virtuellt åskmoln uppstod i den privata redaktionskanalen.
Nåväl, efter att ha väntat så pass länge var förhoppningarna högre än en påtänd Fragbite-lulle. För säkerhetens skull hade jag tänkt installera drivrutinerna, som följde med på skiva, innan jag kopplade in musen. Så blev dock inte fallet, då datorn frös fast gång på gång, på gång, på gång, varje gång jag förde in skivan i endera av mina två cd-läsare. Taskigt läge, sa jag, och kopplade in musen direkt istället. Det är förmodligen nu spänningen ligger på en så pass hög nivå att ungefär halva läsarskaran har börjat skära sig i handlederna av otålighet i väntan på den spektakulära musgranskningen, som komma skall. Så, utan vidare förberedelser beger vi oss vidare till recenserandet!

Sidan 1

Design

Till att börja med har man bytt färg på ekipaget. Den är aningen snyggare i sitt nya, mörkare, jag. Det enda (utöver Microsoft-logotypen samt musfötterna) som har gjorts ljusare är de två sidoknapparna, som har tagit över originalmusens silverfärg. Bortsett från färgen är de annars identiska med den tidigare uppställningen. Skillnaden på musens utsida är dock inte bara det kulörta, man har nämligen låtit tillverka musen i en ny sorts plast, som faktiskt känns mindre plastig. Känslan att hålla i musen är därmed inte riktigt likadan som tidigare. Det känns lite fräschare på något vis. Greppet är inte riktigt lika fast, men det nya materialet verkar avveckla handsvetten något bättre än det gamla – vilket ju är positivt.



Scrollhjulet som placerats mellan de två stora musknapparna ser identiskt ut med föregångarens. Frågan är om det inte kommer att få samma defekta användbarhet som det tidigare hjulet, efter ett tag ihärdigt rullande. Plupp i protokollet.



I stora drag är musen precis likadan till formen som tidigare. Om några ändringar har skett formmässigt är de så pass små att det inte märks. Musen är fortfarande ganska stor och fortfarande ganska mycket tyngre än till exempel Razers senaste möss – något som känns väldigt ovant efter ett tags spelande med en lättare mus. Likadant med storleken, den känns helt enkelt lite för stor och klumpig jämfört med till exempel Razers Krait-mus, till en början. Vissa manövrer, som med Razer-musen varit väldigt lätta, blir nu svårare att göra i och med musens höjd precis vid handflatan.



Man vänjer sig dock ganska snabbt vid den nya vikten, som ger musen ett par små fördelar. Den blir stabilare och hoppar inte till lite vid knapptryckningar, vilket Razers möss tenderar att göra ibland.





Knappar

Microsoft har i alla dagar i princip kört ett standardstuk vad gäller knappar. Normalstora, normalhårda och normalrundade knappar. En riktig lagomsvensson, helt enkelt. När Microsoft IE 3.0 kom var den inget undantag, och så är inte heller den aktuella versionen.



Det första jag la märke till med knapparna var att det är ganska mycket lättare att trycka ner höger musknapp än vänster. Dock har det uppdagats att det på de flesta versionerna är ganska ekvivalenta musknappar. Det bör alltså endast röra sig om ett fabrikationsfel på min produkt. Knapparna är annars i bra skick och har okej responstid.



Sidoknapparna däremot, en av musens absoluta akilleshälar, är fortfarande av samma art. Båda två sitter på vänster sida av musen och är precis som tidigare ganska slappa. De låter ljudligt om man skakar på musen, vilket bidrar till att känslan av kompakthet sviker. Den främre tumknappen är även placerad i ett läge som gör det nästintill omöjligt att använda den effektivt vid spelande. Ett par värdelösa sidoknappar helt enkelt.




Prestanda

Förutom att musen har hottats upp en del på utsidan har även motorn fått sig en rejäl smörjning, sägs det. Trevligt värre!



Efter att ha kikat på Microsofts webbsida fann jag en pdf-fil innehållandes diverse matnyttig information. Dock stod där inget om den gamla versionen. Det verkar vara svårt att få tag på några exakta specifikationer på den. Följande känns information om musen kändes relevant:
Uppdateringshastighet: 9000 bilder per sekund (FPS)

Upplösning: 400 punkter per tum (DPI)

Läshastighet: Upp till 137 centimeter per sekund

Alternativ läshastighet: Upp till 25 G (NASA, here we come!)



Vikt: 163 gram

Kabellängd: 183 centimeter
Vad vi kan se ovan är att musen ligger en tämligen stor bit under marknadens nyaste möss på DPI-delen, något som dock inte märks av nämnvärt mycket vid spelande.





Spelbarhet

Sedan tidernas begynnelse har jag spelat med Microsoft-möss. Evolutionsträdet gick från en kulmus, till en Optical Mouse och vidare till musen, myten, legenden – Microsoft IE 3.0. Man kan alltså hävda att jag tyckte att den första varianten var en helt okej mus, minst sagt. På senare tid, när Bettan blivit gammal, grå och aningen nött i kanten, har jag bytt till Razer Diamondbacks lillebror, Krait. En liten mus som täcker det mesta inom prestandaväg och faktiskt är väldigt spelvänlig om man inte har ett par gigantiska skogshuggarnävar.



Om man jämför Razers möss, som vanligtvis är mycket mindre, lättare och lägre än Microsofts möss, finns det ett par aspekter man bör ta hänsyn till innan man köper musen:
  • Den optiska sensorn undertill sitter högre placerad på till exempel Razer-mössen, vilket gör att handleden utnyttjas mer än hela armrörelser, jämfört med 3.0:ans där sensorn sitter placerad nästan exakt i mitten. Detta är naturligtvis en individuell fråga, som beror mycket på hur man håller i musen, sensitivity, storlek på musmatta och så vidare. Spelare som spelar mer med armen bör ha lättare att spela med en mus med lågt placerad sensor, och vice versa. Jag hade föredragit om man placerat sensorn lite högre upp, då det öppnar upp för små, precisa, handledsrörelser.



  • IE 3.0 är en ganska hög mus. Detta medför att manövrar där man i princip lyfter handen en bit över musen och drar den nedåt med en snabb fingerrörelse, istället för att förflytta hela armen, blir aningen svårare. Spelare som använder lägre möss har lättare att utföra detta effektivt. Det är inte en omöjlig rörelse med recensionsexemplaret, men den underlättas helt klart med en lägre mus.
Jag har inga som helst problem att spela med musen. Allting fungerar som det ska i Counter-Strike, StarCraft, WarCraft 3 och diverse andra trevliga småspel.



Den är skön att hålla i och man klarar en lång session av spelande utan att få några värre krämpor eller underliga mutationer vid armbågarna. Det som jag anser vara musens största spelmässiga nackdel är rena burst-situationer på distans, där jag finner Razer Krait mer behändig. Att spraya eller snabbzooma med snipervapen känns dock bättre med en 3.0:a.





Sammanfattning

Alla som tidigare prövat storebror 3.0 vet att det är en ruskigt bra mus. Det är förmodligen den mest använda och mest uppskattade musen på marknaden. Under flertalet år har musen dock varit ett riktigt sällsynt köp och nästintill utdöd i nyskick. Den nya musen kommer klart som korvspad att sälja guld, och kanske mer där till, på bara sin kultstatus.



Musen presterar på nästan samma breddgrader som de senaste från tillverkare som Razer och Logitech. Till större delen är det en smakfråga huruvida man vill ha en stor eller liten, tung eller lätt, hög eller låg. Musen hänger med i alla behövliga ninjarörelser, har bra reaktionstid och är väldigt komfortabel att placera i handen. Den är helt klart ett rekommenderat köp, om man inte vill vänta och se vad Microsoft och Razers kollaborationsprojekt Habu (som bör släppas inom en vecka) klarar av först.
  • Positivt

    Bra ergonomi

    Fungerande optik

    Snygg design

    Teflonbaserade musfötter



  • Negativt

    Dåliga sidoknappar

    Scrollhjulet slits ut snabbt

    Aningen tung

    Lite väl tung mussladd

    Ganska låg prestanda



  • Återförsäljare

    MaxFps – 339 SEK

    Datorbutiken – 345 SEK

    Komplett – 345 SEK
Är ni intresserade av att läsa andra recensioner som skribenterna på Fragbite har skrivit genom åren så har ni här en fullständig lista.

422 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 422 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..