×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Första intryck av Counter-Strike: Source

1
I dagarna släpptes betan till den hett efterlängtade uppföljaren till Counter-Strike. Betan finns än så länge bara tillgänglig på ett fåtal internetcaféer – de caféer som har anslutit sig till Valves Cyber Café-program.

Vi hoppade på tåget för att ta oss till Upplands Väsby och VxO, som är det mest centralt belägna internetcafét i Stockholmsregionen som har tillgång till Counter-strike: Source. Vi prövade spelet i knappt tre timmar innan vi var tvungna att hoppa på tåget igen och börja plita ner våra tankar. Här följer en rapport från de första intrycken av CS: Source.

Sidan 1

Eftersom det endast är en beta så bör vi nog inte dra alltför stora slutsatser från det första testet. Vissa av sakerna, i synnerhet detaljerna, som vi nämner i artikeln kan mycket väl ändras innan spelet når affärerna. När vi prövade spelet märkte vi dessutom flera mindre buggar som säkerligen kommer att vara fixade till den slutgiltiga versionen. Till exempel så fastnade köpmenyn en gång och det gick inte att använda ALT+TAB utan att programmet kraschade. Dessutom började det ibland regna kroppar från himlen. De föll förvisso snyggt mot marken men var det verkligen nödvändigt?



Utanför själva spelet





Den första förändringen man la märke till var menysystemet. Bakgrundsbilden är ny och dialogrutorna har designats om i ny färg. Dialogrutorna är nu halvt genomskinliga och de tonas dessutom ner när de inte är aktiva. I övrigt var det mesta sig likt och sakerna fanns där man var van att finna dem. Menysystemet kändes marginellt smidigare.



Även när man väl satte igång själva spelet kände man sig hemma ganska snart. Scoreboarden, chatten och större delen av HUD:en var sig lik. Alla har fått sig lite putsningar men det märks att Valve har försökt bevara mycket av vanliga Counter-Strike.



Av någon underlig anledning har Valve tagit bort texten som säger till när någon attackerar en teammate. På den tyska publicservern där vi testade ställde det till med en del problem då användarna inte insåg att Friendly Fire faktiskt var på. Utöver lite irritation under public-spel innebär det förmodligen inte någon större förändring.



Ikonen för headshot har på nytt gjorts om. Den är inte fullt så gräslig som den som Valve la in i spelet för ett tag sedan men nog är den vanliga bra mycket snyggare. Dessutom har flera av vapenikonerna gjorts om. Det är inga stora förändringar men personligen hade jag hellre haft kvar det som det var tidigare.



Nytt för chatten är att man kan använda de svenska bokstäverna å, ä och ö. I början kändes det riktigt ovant att använda en vanlig tangentbordsuppsättning men man vande sig rätt snart och med tiden kommer man säkert att uppskatta det vanliga tangentbordet – inte minst om man är ny i spelet. Man kunde även använda svenska bokstäver i namnet.



Innan vi ger oss på det riktiga spelet tänkte jag först ta upp de saker som har ändrats i spectator-läget. Till skillnad från CS 1.6 så åker man nu omkring något fortare. Det är också en lite annorlunda känsla då man glider runt eftersom man nu inte stannar direkt när man släpper knappen. Spectator-läget innehar nu en något hal känsla. Möjligheten att se vad en spelare heter och hur mycket hälsa han har genom att rikta siktet mot honom i spectator-läget är tillbaka.



En annan intressant funktion var den nya översiktskartan. Den ser inte alls lika hafsig ut som tidigare och var riktigt vacker att se på. Nytt i funktionsväg var att spelarna lämnade ett litet spår efter sig när de sprang runt på banan. Spåret försvann efter en stund men det kommer säkert att bli intressant i 2on2 och 1onX-situationer i matcher, förutsatt att funktionen också finns i HLTV.



Man kunde också se hur mycket HP spelarna hade kvar på samma sätt som i många strategispel (med en liten grön och röd rad under spelarna). Det gör kanske övergången för vissa nya spelare lättare. För de som inte har hunnit sätta sig in i detaljerna blir det dessutom lättare att få en översikt över spelet.



Numera blinkar HP:n röd nere i vänstra hörnet när man blir beskjuten. Värt att notera är också att HP:n inte blir röd när man har färre än 25 healthpoints kvar. Uttrycket "röd HP" kommer nu att hamna i samma klass som "mörka" på Aztec.



I övrigt är vi spända på att se vilka nya funktioner, om några, som finns i HLTV till Source. Eftersom det inte har släppts någon HLTV-server ännu kunde vi inte testa det.



En fråga som har debatterats många gånger är hur bra dator som verkligen behövs för att spela spelet. Vi prövade spelet på datorer med Pentium 4 2,6 GHz, GeForce 5900Ultra 128 Mb DDR-RAM och 512 Mb RAM. Beroende på situation och miljö så pendlade FPS:en mellan 30 och 70. Vi använde hög detalj på modellerna, skuggorna och texturerna. Konstigt nog låg den på ungefär samma värden vare sig man använde 640x480 eller 1024x768. Kanske var det bara i betan och det kan ändras till den slutgiltiga versionen. Med lite tweaks hade systemet säkert kunnat vara konkurrenskraftigt för CS Source. Räkna med att det kommer en uppsjö FPS-guider så fort CS: Source släpps. Även om det fungerade klart dugligt på datorerna vi använde lär det finnas många som behöver den extra FPS:en.



Gameplay





Själva gameplayet i betan är mycket likt vanliga Counter-Strike. Vapnen beter sig i stort sett som förut (även om det inte var helt lätt att testa mot den tyska servern) och med undantag för en mycket större detaljrikedom i modellerna ser de också ut som förut. En intressant detalj är att man kan se vad som är bakom sig i en spegling i kikarsiktet. Det är en trevlig detalj men om den drar mycket datorkraft dröjer det nog inte länge innan den stängs av. Arsenalen är oförändrad, något som vissa säkert tycker är tråkigt. Skölden har tagits bort men i övrigt är även utrustningsmöjligheterna de samma som i Counter-Strike 1.6.



Granaterna har ändrats en hel del. Förutom att de har fått helt nya modeller (HE-granaten är rund!) uppför sig också alla granaterna annorlunda. Alla granaterna kastas på ett nytt sätt. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som är annorlunda men känslan i kastet är sig inte lik. Det är ingen direkt äcklig känsla, mer ovan. Förmodligen vänjer man sig vid det precis som man har vant sig vid allt annat.



Om vi börjar med HE-granaten så heter den inte ens HE längre. Den heter nu Frag Grenade, vilket i folkmun bör bli "frag" (namnkrock?) om man anammar det nya namnet. Precis som förut smäller granaten och gör skada. Till skillnad mot tidigare blir man inte bara av med lite hälsa – är man tillräckligt nära granaten får man ett vinande ljud i öronen och man får dessutom svårt att röra sig i någon sekund. Det vinande ljudet är inte det bekvämaste av ljud men det är inte heller av så hög frekvens att man tycker att det är jobbigt i någon större utsträckning, åtminstone inte med de lurar jag använde. I Counter-Strike Source kan granaterna inte göra skada genom väggar. Den funktionen kom till Conditon Zero för flera veckor sedan men har ännu inte implementerats i Counter-Strike 1.6. Det kommer säkert få stor betydelse på vissa ställen som till exempel bombplatserna på Inferno, den lilla bombplatsen på Dust2 och vid gula huset på Nuke.



Rökgranaten är inte riktigt lika snabb som i 1.6. Det vill inte säga att den är så långsam som i 1.5. Istället för att, som i 1.6, ha en miniexplosion med rök i början pyser den nu ut rök i rask takt ända från början. Röken förflyttas numera inte så mycket utan befinner sig på ungefär samma ställe hela tiden. Röken är ungefär lika genomskinlig som förut och rökgranaternas användningsområde förblir förmodligen det samma.



Flashbangsen är förmodligen de granater som har diskuterats mest. Nytt med dem är att man nu hör ett pip, precis som om man står nära en Frag Grenade. Dessutom visas en bild på det man senast såg i någon sekund. Det fenomenet uppkommer inte hela tiden och vi har inte lyckats återskapa det speciellt många gånger trots ihärdigt flashande. När pipet kommer hör man inga andra ljud. Det kan möjligen få intressanta effekter i matchspel. Vet man var en fiende befinner sig kan man lätt bombardera honom med flashar och sedan röra sig fritt utan att han eller hon vet vart man har tagit vägen.



Generellt sett så är granaterna också mycket mindre än tidigare. En granat som kommer flygandes är inte alls lika iögonfallande som de gamla granaterna från 1.6. Å andra sidan ser det inte längre lika konstigt ut när man kastar en granat genom en liten springa.



Även bomben har gjorts mindre vilket gör den bra mycket svårare att upptäcka. Även tidigare kunde det vara svårt att hitta ryggsäcken om den hade ramlat på något klurigt ställe och jag kan tänka mig att det blir ännu svårare nu när det dessutom finns skräp utspritt på banorna. Dessutom är det svårare att se vilken spelare som bär bomben, vilket främst drabbar CT.



Nytt för Source är att man kan plocka upp granater precis som man kan plocka upp vapen från döda spelare. På grund av granaternas lilla storlek är de mycket svårare att upptäcka. Nästa steg borde vara att man kan plocka upp pistoler från spelare som har ett vanligt vapen. Granater som kommer från spelare som dog med dem dragna smäller numera inte.



Något som jag har irriterat mig länge på i CS är att det kommer ett "klonk-ljud" när man kastar en granat på en medspelare. Det ljudet har nu bytts ut mot ett "ouch!" som dessutom resulterar i att spelaren förlorar lite hälsa. Det är inte speciellt mycket och man bör nog inte slänga AWP:n för att satsa på flashbangs ännu. Vid vårt försök lyckades vi göra 2 i skada med ett headshot. En frag med en granat på det sättet vore en spektakulär händelse.



Något som man kan irritera sig på är att det inte går att köpa ett magasin i taget. Tryckte man på knappen för att köpa ammunition till USP:en fick man helt plötsligt punga ut med $175 istället för de $25 man hade tänkt sig. Än värre blir det om man ska köra en Deagle-eco och inte vill ha alla 35 skotten som pistolen kan ta med sig för $280. Även när man köper en AWP känns det onödigt att behöva betala $250 i onödan när man egentligen bara vill ha ett extra magasin. Det kan dock hända att detta bara är en betasjukdom.



När vi ändå diskuterar köpdelen av rundan kan vi passa på att nämna att man inte längre kan hoppa under freezetime. Det får förmodligen den följden att spelarna inte lika lätt kan slänga vapen till varandra innan rundan har börjat, men den saken verkar Valve redan ha glömt bort då de gjorde om spawn-platserna på Cobble.



Fördröjningen på zoomen med AWP:n har irriterat CS-communityt ända sedan den kom. Den gamla zoomen har inte tagits tillbaka men problemet har delvis ha åtgärdats. Numera zoomar man inte på ett ögonblick. Istället ser man hela zoomingen, från utzoomat läge till det inzoomade läget. Fördröjningen är nu inte lika lång och det verkar som om man kan träffa rätt bra även när zoomen inte är full. Irritationsmomentet är inte borta men det är åtminstone ett steg i rätt riktning.



Zoomen ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare. Glaset är smutsigt och istället för det ganska avancerade sikte som finns i CS 1.6 får vi nu två simpla sträck som korsar varandra i mitten. Augen och Sigen (geväret) har fått en liten fördröjning på zoomen (inte lika lång som AWP:n) men i övrigt är de som vanligt.



Den största negativa förändringen vi har hittat hittills var att man inte kunde boosta. Det har de åstadkommit genom att göra ovansidorna på spelarna mycket hala. Försöker man hoppa upp på en spelare faller man av med en gång. Mot en vägg går det bättre men väl uppe på spelaren kan man inte hoppa därifrån. Boostningar tappar där större delen av sin funktion och personligen tycker jag att det är synd att det här elementet plockas ut ur spelet.



Fysiken





Den största nyheten med Source-motorn är fysiken. Banorna ska nu vara mycket mer interaktiva. Vi kan med en gång säga att Valve har lyckats riktigt bra på den här punkten. Det är en fröjd att prova skjuta på det mesta. Tyvärr finns det en hel del objekt som det inte går att göra speciellt mycket med. Staplar bestående av små lådor går inte att rubba även om lådor av liknande typ ligger på marken och glatt skuttar iväg när man skjuter på dem.



Saker som påverkas av fysiken är vapen (när spelare inte håller i dem), spelare och vissa utvalda objekt på banorna. Granater går inte att påverka. Stora saker, så som tunnor, kan man påverka genom att gå in i dem. Mindre saker, som vapen och burkar, måste man skjuta på eller lägga frag-granater vid för att sätta i rörelse. Just möjligheten att skjuta på vapen kan bli riktigt intressant. Om man till exempel på Dust har ett vapen som ligger mitt inne i mörka framför terroristerna kan man från catwalken skjuta det bort mot mittenutgången och på så sätt ge det till sina lagkamrater – eller till sig själv om man känner för att springa en bit. Liknande metoder kan användas för att flytta vapen bortom fiendens räckhåll.



Något som vi hade hoppats på var att man istället för spelare kunde använda tunnor för att ta sig upp på annars svåråtkomliga platser. På så sätt skulle banskapare lätt kunna reglera vilka platser man skulle kunna ta sig upp på. De förhoppningarna slogs ganska snart i kras då det visade sig nästintill omöjligt att placera sig själv på en tunna och sedan hoppa därifrån. Dessutom är de mycket svåra att ställa upp efter att de har fallit så någon större höjdskillnad är det ändå inte tal om.



Generellt sett borde inte tunnor, och andra större saker man kan flytta på, innebära någon större förändring för taktiker och seriöst tävlande. Nog kan det vara häftigt att rulla fram en tunna för att använda den som skydd men egentligen erbjuder de inte mycket skydd då de är så lätta att flytta på. Dessutom är det en ganska omständlig process att flytta en tunna dit man vill ha den (eller så var jag bara otränad i den ädla konsten att flytta tunnor i Source-motorn).



En av de största nyttorna med Source-motorn är att kroppar numera beter sig mycket mer realistiskt. Man kan numera stöta på de mest vidunderliga ställningar bland de fallna (se bildarkivet). Ett praktexempel är en person som föll ner från catwalken på Dust (för övrigt den enda banan som finns i betaversionen). Han landade på rygg med benen lutade mot väggen och förnöjde många förbipasserande spelare. Kropparna är precis så viga som de borde vara. Kort och gott har man här gett spelet en rejäl portion realism.



Eftersom kropparna går att påverka med fysikmotorn kan man genom att skjuta på dem förflytta dem. Någon praktisk nytta för det har jag inte lyckats komma på men det kanske kommer...



Fysiken påverkar också vapnen när de kastas. Nu hör man inte bara när ett vapen plockas upp. Man hör också när det landar och eventuellt studsar mot en vägg eller liknande.





Grafiken





Det första man märker när man tar sig en titt på CS: Source är självklart grafiken och anledningen till att man så väl lägger märke till den är att den är riktigt snygg. Inomhusmiljöerna på Dust är riktigt härliga att både beskåda och spela i, eftersom de grafiska finesserna verkar inte få några direkta följder på FPS-mätaren.



Dammpartiklar flyger runt och ser allmänt snygga ut i solstrålarna medan en eldsflamma lyser upp röken som pyst ut ur en rökgranat. Detaljerna får mig att häpna.



Spelarmodellerna är av fin kvalitet även om de på sina ställen känns lite odetaljerade och onaturliga. Vapenmodellerna å andra sidan har jag inga som helst klagomål på och de bjöd på den ena positiva överraskningen efter den andra.



En sak som jag lade märke till var att Valve fortsatte på samma spår som i Condition Zero vad gäller blodet, med andra ord ser vi ännu mer blod i Source. När någon dör kan man alltid räkna med en skur blod, när någon blir skjuten har vi ett präktigt märke på närmaste vägg och vid vissa lik kan man hitta blodpölar.



Vad ljuset anbelangar har jag inga klagomål alls. Måhända ser det inte lika snyggt ut som i Doom 3, men så är inte heller halva CS-banorna kolsvarta. Ficklampan i CS: Source ser dock ut att kunna bli en riktig höjdare om folk bara ger den en chans. Spelares skuggor kastades helt trovärdigt och lämnade inget tvivel till åskådaren.



Nya inställningar





Vi slängde en hastig blick i configen till betan. De flesta vanliga kommandona finns där men några har bytts ut eller helt tagits bort. Förutom ett tjugotal nya grafikkommandon hittade vi dessa kommandon som av namnen att döma har med musaccelerationen att göra.

m_customaccel "0"

m_customaccel_scale "0.04"

m_customaccel_max "0"

m_customaccel_exponent "1"

m_mouseaccel1 "0"

m_mouseaccel2 "0"

m_mousespeed "1"


Kanske kan det betyda att vi i framtiden slipper lägga till saker i sökvägen. Det verkar också som om det går att ställa in genomskinlighetsnivån på radarn och siktet mer precist i CS: Source. Dessutom verkar man kunna ställa in siktets storlek helt efter eget tycke.





Vi börjar närma oss slutet av den här artikeln. Innan vi slutar ska vi dock ta upp ett orosmoment kring en av de grundläggande egenskaperna i Counter-Strike, nämligen möjligheten att skjuta genom väggar, lådor och andra objekt. När vi provade fanns det lådor som var omöjliga att skjuta igenom. De såg ut precis som vanliga lådor av trä. Stenväggar däremot var mycket genomträngbara med kulor. Kanske var det bara en bugg i betan men vi får ändå hoppas att Valve inte beslutar sig för att delvis plocka bort möjligheten att skjuta genom väggar.



Sammanfattningsvis tycker jag att CS: Source verkar riktigt bra. De nya åskådarmöjligheterna tillsammans med de nya granaterna och fysiken kan förhoppningsvis hjälpa CS att ta upp kampen med Doom 3 på allvar. Även om det bara var en beta var spelet mycket underhållande och enligt mig har Valve på de flesta punkter haft en bra balans mellan gammalt och nytt. Vi har ett helt bildarkiv och dessutom en film på gång från våra upplevelser. Filmen kommer förhoppningsvis senare idag. Om du själv vill pröva CS: Source föreslår jag att du besöker något av de caféer som är med i Valves Cyber Café-program.

299 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 299 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..